De ungas räddningstjänst

Om du är fjorton år och bor någonstans i Värmdö kommun och har fest ska du inte bli alltför förvånad om Polarna Värmdö kommer. Det är ett mobilt team av unga och vuxna och deras arbetsplats är där ungdomarna är.
Miljontals stjärnor lyser på septemberhimlen ovanför de mörka skogarna på Ingarö. Den vita bussen kör med helljus kilometer efter kilometer på den slingrande vägen i mörkret.
“Vänster nästa, säger en av killarna i baksätet till den som kör.
“Höger vid brevlådorna. Vänster där nere! Där! Där lyser det!
I det ödsliga och mörka sommarstugeområdet syns plötsligt ett upplyst hus. Musik strömmar ut från de öppna fönstren. Utanför i trädgården står människor i smågrupper och pratar. Några röker cigaretter och dricker ur flaskor och glas. Här är det fest.
Ut ur bilen kliver sju personer. De har likadana kläder: jackor och byxor med reflexer och de ser ut som räddningspersonal. Men det är inte räddningstjänsten som kommit. Det är Polarna Värmdö.
Polarna Värmdö är en mobil grupp som består av tre vuxna arbetsledare och ett tjugotal ungdomar som jobbar i skift totalt fyrtiotvå helger per år.
– Vi ser oss själva som en hjälpande hand, säger Anders Holmström, en av arbetsledarna i tjänst i kväll.
Polarnas arbetssätt handlar först och främst om att bygga nätverk med och runt och bland ungdomar. För den enskilda Polaren handlar det också om att vara lugn och beredd att avstyra till exempel bråk eller ta hand om fulla ungdomar.
“Man ska tänka att man är en förebild för andra, dygnet runt, säger Sofia Berg.
Arbetsledarna lyder under sekretesslagen och ungdomarna har tystnadsplikt- de får alltså inte tala om vad de ser på nätterna, att någon varit full eller varit i slagsmål eller så.
Hälften av Polarna har i hård konkurrens fått ansöka om jobbet, andra hälften har fått erbjudande från socialförvaltningen att delta. David Marjeta är en av dem.
“Jag var stökig, hamnade i slagsmål jämt och brukade springa åt andra hållet när Polarna kom, säger David som blivit avstängd på grund av stök ett tag men nu fått komma tillbaka.
På festen sprider sig Polarna två och två och börjar prata med gästerna och kollar läget. De verkar känna flera stycken. Festen verkar vara lugn.
“Någon har tagit hit femton tjejer och det har lugnande inverkan, säger Vegard Lein insiktsfullt och får medhåll av Sofia Berg. Ju färre tjejer desto stökigare stämning.
Det berättas dock att ett stort gäng gömt sig inne i huset. De blev rädda när Polarna Värmdös vita buss dök upp ur mörkret.
Polarna är noga med reglerna. De skulle aldrig gå in i huset där festen är, de tar aldrig alkohol från någon, de hamnar aldrig i handgemäng. Innan man blir polare får man gå en intensiv fyradagarsutbildning. Konflikthantering, första hjälpen, juridik, gruppdynamik och ledarskapsträning ingår i kursen som flera av Polarna beskriver som ”grym”.
Ofta sprider sig ryktet om festerna med mun mot mun – metoden och kommer även till Polarnas kännedom. Det händer också att ungdomar som har fest ringer Polarnas journummer: ”nu får ni komma, det har gått överstyr!” Och när terminen precis började var det en massa nollningar (alkoholindränkta initiationsriter för de som börjat ny skola).
Förra helgen var det till exempel en nollning i friluftsområdet Hellasgården.
“Det var en riktigt äcklig syn. Spyor och ölburkar överallt, säger Sara Lindberg.
Tidigare den här kvällen har Polarna Värmdö suttit på Mac Donalds i Gustavsberg och ätit en (sponsrad) middag. Måns och Anders verkar känna varenda kotte som är där. Två unga tjejer sätter sig bredvid Polarnas bord och Måns frågar vad de gjort och vart de är på väg. De ska ta en buss hem. Göra inget särskilt,
Tjejerna berättar att Polarna har ett bra rykte och att de är kända som ett bra gäng som finns för att hjälpa och som är på ungdomarnas sida. Tar hand om de som är fulla.
“Fast om man ska på fest själv springer man ju förstås åt annat håll ifall man ser dem närma sig, säger den blonda tjejen och ler brett mot Måns.
Efter Mc Donaldsbesöket är det dags att hälsa på Närpolisen och Nattvandrande föräldrar som sitter i nattvaktarstugan och fikar. Även närpoliserna har stort förtroende för Polarna.
“De kan verkligen vara med och stoppa folk som är på gränsen, säger Ulrika Hansson.
“Ja, och om det inte händer något riktigt allvarligt så är det bättre att Polarna är på plats än polisen. Folk blir oroliga när polisen kommer, säger Helena Tillberg.
Så dricker Polarna kaffe med polis och föräldrar och utväxlar information. Festen på Ingarö nämns. Det verkar vara en annan fest på Söder som många åkt på och ytterligare en i Hemmesta. Ett bra tecken på att det är fest på gång är när fritidsgårdarna är tomma. Då kan man börja fundera på var alla ungdomar är.
Men nu börjar det bli dags att köra mot Ingarö. In i bilen, på med hög musik och så i väg. Det känns tryggt och mysigt att sitta i baksätet omgärdad av Polarna. De skojar och flamsar och tar mycket i varandra. Sammanhållningen är stark. Via ett kort besök på fritidsgården där det körs bilspel och äts lite kladdkaka är Polarna framme på den lugna festen på Ingarö.
Här är lugnt. Det är snart dags att åka vidare.
Några killar kommer ut för att snacka. De vill gärna vara anonyma och säger att de är kluvna till Polarna.
“De kommer och lyser med ficklampor på en så man blir rädd, säger en av dem.
“Egentligen är de ganska justa, säger en annan.
“Men hur vet de att det är fest? undrar en tredje
“De har infiltratörer, säger den första killen.
“Det vore bra om de kunde komma till plugget så att man fick höra lite mer vilka de är.
“Egentligen är de ganska bra, säger den andra.
Och Polarna brukar faktiskt vara ute i skolorna och informera högstadieungdomar om vilka de är. Det har lett till att det startats en ny organisation: mini-polarna. Det är högstadieungdomar som beundrar Polarna och själva vill bli polare när de fyller sexton. Äldre polare går in och jobbar som ledare för minipolarna.
“Vi har blivit ett begrepp härute. De litar på oss, vi står för det goda. Vi tänker att det här ska knoppa av sig till allt yngre kids. Man kan ju faktiskt tänka sig att ha starta mikropolarna också vad det lider, säger Måns innan han kör vidare genom natten mot Shellmacken och festen i Hemmesta.
Av Jenny Morelli

Fakta
Polarna Värmdö startade 1999 och utgör ett komplement till polis, föräldrar och kommunens fritidsledare. De jobbar drogförebyggande och brottsförebyggande. Polarna Värmdö sysselsätter ett tjugotal ungdomar i åldrarna 17-20 år. Hälften anställs efter intervju, hälften rekommenderas från socialförvaltningen. De tjänar 400-450 kronor per pass och jobbar mellan 20.00 och ca 02.00. Nätverket runt Polarna består av nightbikers, nattvandrare, närpolis, socialförvaltning, räddningstjänst, ungdomsmottagningen, skolan, fritidsledare, kommunens drogförebyggande arbete: Origo och kyrkan.

Leave a Reply